Wespe in het groen

Een forum waar U on-line Uw modellen van militaire voertuigen en diorama's kunt tentoonstellen.

Moderators: Richard Cramer, Richard Polderman, Rob Plas, Jan Peters, rob linssen, Marc van Etten

Plaats reactie
jan coen wijnstok
Berichten: 248
Lid geworden op: 22 feb, 2004 10:02
Locatie: groningen

Wespe in het groen

Bericht door jan coen wijnstok » 17 mei, 2018 20:19

Hallo,

Ik heb met mijn schuur de smaak weer eens te pakken. Dus gelijk erachteraan de Wespe van Tamiya in een klein diorama. Het diorama is bijna klaar, maar ik ben een trage modelbouwer, dus laat de voltooiing nog wel even op zich wachten. Ik vind het bewerken van de foto’s best een hoop werk, daarom maak ik er een feuilleton van.
De Wespe was een prettig model om te bouwen. Het is een Tamiya. Er zitten wel wat foutjes in. Ik heb die aan de hand van een oud artikel in de Military Modelling en Achtung Panzer nummer 7 over de Panzer I en II verholpen. De vloer moet naar beneden verplaatst worden. Voorin ontbreekt een munitiekast en de andere is niet hoog genoeg. Ze zijn beide opnieuw gemaakt.
wespe_02.jpg
wespe_02.jpg (30.19 KiB) 314 keer bekeken
wespe_03.jpg
wespe_03.jpg (44.05 KiB) 314 keer bekeken
wespe_04.jpg
wespe_04.jpg (31.61 KiB) 314 keer bekeken
Het meeste werk is waarschijnlijk verricht aan de radio. Daar is van alles bijgebouwd en de bekabeling is gemaakt. Verder heb ik aan de andere wand kasten en een brandblusser gebouwd.
wespe_01.jpg
wespe_01.jpg (48.36 KiB) 314 keer bekeken
Ik heb het interieur gespoten en verder geschilderd voor de zijwanden geplaatst zijn. Zo kon ik overal goed bij. Ik heb Vallejo acryl gebruikt.
wespe_05.jpg
wespe_05.jpg (33.36 KiB) 314 keer bekeken
wespe_06.jpg
wespe_06.jpg (45.26 KiB) 314 keer bekeken
Dat was deel 1,

Jan Coen
jan coen wijnstok
Berichten: 248
Lid geworden op: 22 feb, 2004 10:02
Locatie: groningen

Wespe in het groen

Bericht door jan coen wijnstok » 17 mei, 2018 20:25

En dan volgt gelijk deel 2.
Vervolgens is de buitenkant onder handen genomen. De basislaag en de groene camouflage zijn gespoten. Ik breng vervolgens met penseel donkere en lichtere vlekjes aan om het egale van de kleur te doorbreken. Maar heel licht, het moet niet opvallen. De details en de verwering met de penseel. Ik vindt dat prettig om alle controle te houden en omdat je een afwisselender beeld in het stof krijgt.
wespe_07.jpg
wespe_07.jpg (52.29 KiB) 312 keer bekeken
wespe_08.jpg
wespe_08.jpg (57.48 KiB) 312 keer bekeken
wespe_09.jpg
wespe_09.jpg (56.18 KiB) 312 keer bekeken
Ik gebruik zeer verdunde verf. Maak een stuk dat je wilt schilderen eerst vochtig dan vloeit de verf heel mooi. Je kunt hem dan met de penseel rondduwen en vegen tot je een goed resultaat hebt. Ik gebruik daar een oud penseel voor met wat uitstaande haren. Mocht je teveel verf toevoegen, dan kun je dat gemakkelijk met een schoon penseel opnemen tot je de juiste hoeveelheid overhoud. Als het echt mis dreigt te lopen, dan haal je het met veel water weg voor het droog is. Het is beter om veel dunne lagen op te brengen om dat afwisselende beeld te krijgen. Krasjes en veegjes doe ik op dezelfde wijze. Het dikkere stof op de wielen en het onderstel bestaat uit Alabastine met Windsor & Newton rauwe omber en water. Dat geeft een mooie grauwe kleur van droog stof. En een fraaie textuur door het afwisselend dikker op te brengen. Ook hier bouw ik het in lagen op.
wespe_10.jpg
wespe_10.jpg (51.8 KiB) 312 keer bekeken
Dat was het voor nu,

Jan Coen
Gebruikersavatar
EricReist
Berichten: 1799
Lid geworden op: 13 sep, 2008 17:52
Contacteer:

Re: Wespe in het groen

Bericht door EricReist » 18 mei, 2018 10:22

Hi Jan Coen,

Die eerste foto's doen me al meteen goed. Mooi bezig met plasticcard/evergreen en zelf de aanpassingen maken, met name de radio met transformer etc. Mooi werk!!

Groeten,
Eric
Gebruikersavatar
Vincent Thelosen
Berichten: 842
Lid geworden op: 25 mar, 2004 12:41
Locatie: Overasselt

Re: Wespe in het groen

Bericht door Vincent Thelosen » 19 mei, 2018 9:37

Hi Jan Coen,

Ziet er goed uit! Inderdaad mooi scratch werk, vooral de radio is inderdaad flink uitgebreid. Ik heb die Wespe ook zo (deels) verfijnd toen dat nummer van MM uit kwam. Was ergens midden jaren 90. Mooie tijd, toen kwamen er veel van dit soort leuke en mooie kits uit, vooral van Tamiya. Mooi gegoten, snel en gebruiksvriendelijk te bouwen en in basis al gedetailleerd. Moet verder nog aan de StuG 3 denken, de Tigers, Panthers en niet te vergeten de kleine maar o zo fijne Schwimmwagen. Dragon kwam toen ook op, maar die was kwalitatief nog wat minder verfijnd toentertijd. Eigenlijk zijn dat nog aitijd de kits die ik het liefste bouw. Ben nu de Jeep van Bronco bijvoorbeeld aan het bouwen. Mooi en super gedetailleerd, maar constructie had wel iets eenvoudiger gekund.

Mvg,

Vincent
The devil is in the detail!
Gebruikersavatar
ErikGideonse
Berichten: 484
Lid geworden op: 17 nov, 2013 22:42
Locatie: Dld

Re: Wespe in het groen

Bericht door ErikGideonse » 20 mei, 2018 12:36

Hoi Jan Coen,

Netjes, zo dat gescratchte :!:

Gr
Erik
jan coen wijnstok
Berichten: 248
Lid geworden op: 22 feb, 2004 10:02
Locatie: groningen

Re: Wespe in het groen

Bericht door jan coen wijnstok » 20 mei, 2018 21:24

Bedankt voor de positieve reacties. Rommelen met Evergreen doe ik graag. Uitvissen hoe je zelf dingen kunt maken is een flink deel van het plezier.
Vincent, ik had me niet gerealiseerd dat dat artikel al zo oud is. Bronco en Miniart bouwdozen zijn inderdaad een grotere uitdaging om in elkaar te zetten. Maar de details die je er voor terg krijgt zijn ook wat waard. Ik bouw voornamelijk geschut, en dan is een model dat uit veel onderdelen bestaat gemakkelijker aan te passen aan transport of vuurstelling. Niet dat ik mij daardoor laat weerhouden. Zoveel geschut is er nu ook weer niet in de aanbieding. Ik ben bezig met de Flak 41 van Bronco. Dat vind ik een waanzinnig mooi gedetailleerd model. Je krijgt soms al pijn aan je ogen als je de beschrijving bestudeerd. Maar alles past heel goed.

Ik zal binnenkort weer wat prijsgeven van het diorama.

Groet,

Jan Coen
Gebruikersavatar
Vincent Thelosen
Berichten: 842
Lid geworden op: 25 mar, 2004 12:41
Locatie: Overasselt

Re: Wespe in het groen

Bericht door Vincent Thelosen » 21 mei, 2018 12:12

Hi Jan Coen,

Ok ik ben benieuwd, ik ben ook fan van Flak, en dan vooral op wielen/rupsen :mrgreen: Heb van Bronco nog de sd kfz 6/2 met 37 mm Flak. Ik dacht dat die vergelijkbaar was met de oude Tamiya 7/2 qua constructie, maar zoals je het treffend zegt doen je ogen pijn van de handleiding alleen al. Na bestuderen inhoud had ik zoiets OK die bouw ik waarschijnlijk nooit :mrgreen: Ooit gekocht toen ik nog vooral focuste op voertuigen, maar accent ligt nu meer op diorama's. En dan bouw ik bij voorkeur toch modellen die snel te maken zijn zonder aan detail te verliezen. Bronco vermijd ik daarom liever, al moet ik hun Airborne Jeep wel gebruiken aangezien dit de enige is. Miniart: heb ooit hun T-50 gemaakt. Ik vond het plastic veel te zacht, maar volgend mij hebben ze dat euvel nu opgelost althans hun accessoire kits van nu zijn wel OK.

Verder heb ik nog altijd een voorliefde voor (sommige) Italeri kits. Ze hebben een aantal modellen die anderen niet kennen, zoals de Panzerwerfer Maultier, de SWS (ja nu Bronco), 6 rad 232 en de AB 41. Simpele kits en secondelijm is verplichte kost ivm de matige pasvorm doorgaans, maar met een beetje eigen werk en detailsets kun je er toch iets moois van maken. Zal wel aan mij liggen haha. Overigens is hun 10/5 kit een verschrikking.

Mvg,

Vincent
The devil is in the detail!
Plaats reactie