Wheel cum Track in een nieuw jasje

Hier is alles wat met 1:1 militaire voertuigen te maken heeft bespreekbaar.
Deel hier je fotoreportages, zoek en verstrek informatie en kennis.

Moderators: Richard Cramer, Jakko Westerbeke, Richard Polderman, Jan Peters

Plaats reactie
Gebruikersavatar
henry klom
Berichten: 281
Lid geworden op: 17 feb 2004 14:37

Wheel cum Track in een nieuw jasje

Bericht door henry klom » 28 jun 2018 10:14

Een voertuig met rupsbanden is wel heel erg mobiel in het terrein maar niet zo hanteerbaar op de geplaveide weg. Daar doet een voertuig met luchtbanden het veel beter op. Om een hanteerbaar voertuig te hebben dat zowel op de weg als in het terrein uit de voeten kan, zijn veel oplossingen bedacht. Vierwiel-aandrijving voor wielvoertuigen, halfrupsen of speciale rupsbanden voor op de weg voor tanks.
Al voor WO2 was bedacht dat je ook zowel wielen als ruspbanden op hetzelfde voertuig kon zetten. Op de weg reed je dan op luchtbanden en voor een ritje door het terrein schakelde je over op de rupsbanden. Een voorbeeld uit WO2 van zo'n 'wheel cum track' combinatievoertuig is de Oostenrijkse Saurer RR7. Die na de Anschluss voor de Duitsers geproduceerd werd en door hen in gebruik genomen werd als SdKfz 254.
sdkfz 254.jpg
sdkfz 254.jpg (19.17 KiB) 898 keer bekeken
Door zowel rupsbanden en wielaandrijving op 1 en hetzelfde voertuig te zetten werd het technisch gezien wel een complex apparaat. Er kon dus veel stuk aan gaan en des te complexer een voertuig is, des te meer het kost om er eentje te bouwen. Na de oorlog zijn de Wheel cum Track apparaten eigenlijk niet meer terug gezien.

Tot nu dan want de Carnegie Mellon University National Robotics Engineering Center heeft een nieuw concept bedacht. Dit noemen ze een Reconfigurable Wheel-Track (RWT). Het wiel kan daarbij behalve als een wiel ook als rupsband fungeren. Het hele mechanisme zit in het wiel zelf en dat kan als een 'transformer' de configuratie veranderen.
hummer rwt.jpg
hummer rwt.jpg (105.73 KiB) 898 keer bekeken
In het onderstaande filmpje wordt het systeem gedemonstreerd;

https://www.youtube.com/watch?v=dnoFytMa-7o
Plaats reactie