Misschien is er een tank kwijt geraakt in Groningen

Hier is alles wat met 1:1 militaire voertuigen te maken heeft bespreekbaar.
Deel hier je fotoreportages, zoek en verstrek informatie en kennis.

Moderators: Richard Cramer, Jakko Westerbeke, Richard Polderman, Jan Peters

Plaats reactie
Gebruikersavatar
henry klom
Berichten: 285
Lid geworden op: 17 feb 2004 14:37

Misschien is er een tank kwijt geraakt in Groningen

Bericht door henry klom » 25 dec 2016 21:24

Ondanks alle berichten, zelfs op dit forum, dat er in Groningen een Sherman-tank zou zijn gevonden, zijn die wel erg voorbarig.
Het enigste wat er zeker is; is dat tijdens WW2 er in Paterswolde een Canadeese Sherman wat weggezakt zou zijn bij een bezoekje. Het collectieve Paterswolderse geheugen is blijkbaar machteloos om zich te kunnen herinneren of die tank ooit is weggehaald door de Canadezen. Zodoende houden ze het er maar op dat die tank in zijn geheel in het veen is weggezakt.
Teruggevonden is hij dus niet en zeker weten dat hij door het veen verzwolgen is, weten ze ook niet........zou het de vloek van de Paterswoldense jenever zijn........waarschijnlijk wel.

Een foto van de bewuste weggezakte tank werd gepubliceerd in de Telegraaf van 24 dec samen met de onderstaande tekst;
sher1.jpg
sher1.jpg (50.01 KiB) 1114 keer bekeken
In Paterswolde zou de tank van de Canadese bevrijders in de zachte veenbodem verdwenen zijn.

PATERSWOLDE Het dorp Paterswolde bij Groningen is in de ban van een heuse Canadese tank uit de Tweede Wereldoorlog, die onder de grond in een doodgewone straat lijkt te zijn gespot. Een dertig ton zware Shermantank is daar vlak na de oorlog in het veen gezonken en volgens overlevering is hij er achtergebleven. Nader onderzoek moet uitkomst bieden. Om spontane wildgravers te weren, zet de gemeente Tynaarlo mogelijk een hek om de locatie.

„Zo secuur als Duitsers waren met hun materieel, zo los waren bevrijders. Het gros zou toch achterblijven.” Amateurhistoricus Sietze Dunning uit Haren twijfelt niet. Hij blies het verhaal uit de rustieke Reigerlaan, aan het water van het Paterswoldsemeer, leven in. „Hier, onder de oprit moet hij staan”, laat hij zien. Met allerlei detectoren is er beslist iets waargenomen. „Het liefst gaan we nu met moderner spul verder zoeken.”

Buren geloven er heilig in. „Hier waren in die tijd vooral vakantiehuisjes. Pas veel later is deze verharde weg er gekomen. Het was hier altijd drassig”, vertelt een oudere buurtbewoner.

Bewoner Robbert Barth vindt het prachtig. „Volgens het verhaal wilde de toenmalige buurman hier honderd liter benzine voor zijn bootje met de troepen ruilen voor jenever.” Deze illegale handel leidde onverhoeds tot het vastlopen. „Men kreeg een andere tank tijdig weg, deze niet. Die is ’verdronken ’ en moet er nog staan.”

Soortgelijke internationale vondsten in een zuurstofarme bodem waren na restauratie een lieve duit waard. „Wel een paar ton, maar beneden de tachtig centimeter diep is het eigendom van de overheid”, zocht de eigenaresse van het bouwkavel, Frauke G. Hamer, uit. Ze komt vanuit Amsterdam uitgerekend voor rust en ruimte naar het Noorden en treft dan een tank in de voortuin, lacht ze. „Er zit wat, dat is gezien. Maar voor onze nieuwbouw hoeven we op deze plek gelukkig niet de grond in.”

Auteur Joël Stoppels van Battlefield Tours Groningen geeft oorlogsrondleidingen. Hij weet het zo net nog niet. In logboeken is de spannende affaire niet te vinden. „Kijk eerst maar eens goed met de juiste apparatuur. Zo’n tank van bijna drie meter hoog en zes meter lang raakt toch niet zomaar zoek?”, benadrukt hij. „Het incident met jenever en brandstof zou voor militairen sancties hebben opgeleverd! Bovendien waren de Canadezen heel wat mans. Bij Groesbeek was het een en al modder. Vastgelopen tanks werden daar door teams losgetrokken! Mij lijkt het vooralsnog een mooi verhaal, net zoals de nazi-goudtrein.”
Plaats reactie