Dank je Rob, de 5 o clock shadow kun je op verschillende manieren schilderen.
In ieder geval erg dun en in laagjes werken. Kleuren die ik gebruik zijn English Uniform en wat donkere bruine tonen, vermengd met grijzige tonen.
Moet je even mee spelen. Heel dun opzetten en klein beginnen.
Kijk naar een gezicht in het echt. Je ziet rose, rood, paars, geel, groen, grijs, bruin van alles. Deze afwijkende kleuren maken een wat groter gezicht levending.
Het schilderen met acryl is niet te vergelijken met schilderen met olie. Ik begin wel steevast met de airbrush voor een preshade van onderen en lichte tonen van boven. Grote delen als jassen etc schilder ik echt in de basis met de airbrush. 1:35 is dit lastig maar bij bustes of 1:16 no problemo.
Beginnen met acryl was lastig; ik moest echt een weekje wennen aan de laagjes. Je werkt droog, omdat je veel verdunt is acryl na pak em beet 25 seconden droog. Sommigen gebruiken dan een föhn, heb ik niet nodig.
Dan weer een nieuw laagje etc. De variatie in kleuren maak je zelf op een wet pallet. Bij mij is dat een broodtrommeltje met sponsen, keukenpapier en bakpapier. Je verf blijft dan nat. De volgende dag ga je weer verder.
Allerbelangrijkste tip die ik kan geven is voor huid en kleding 4 hoofdkleuren te maken in kleine sambalpotjes.
De potjes blijven echt weken goed. Voor huid kun je ze dus hergebruiken.
Twee midden tonen en een hele lichte en een hele donkere. Water erbij en pojes dicht doen.
Vanuit dat spectrum kun je op je wet pallet je tussenkleuren met elkaar vermengen, dan heb je zo:
zeer-licht-licht-middenlicht-midden-middendonke-donker-zeer donker
Dat zijn 7 shades. Dat is vaak voldoende.
Snapje? Dit maak je dan in je broodtrommel en je kunt weken vooruit.
Gemiddelde verdunning acryl is 60-70% water. Ga je echt hele subtiele highlights maken of schaduwen dan verdun ik tot het bijna doorschijnend is, zeg maar limonade. Ik denk dat dat 90% verdunning is. Op internet en Youtube zie je de technieken. Komt erop neer dat wanneer je met de tussentonen een laagje legt op een harde overgang (die je in het begin altijd hebt) dat dan de overgang ineens een stuk subtieler is. Doe je dat 5-6 keer dan heb je een hele gelaagde overgang. Je gaat 'stippelen' en/of 'glazen'. Dat is eigenlijk gewoon je kwast het werk laten doen

.
Bij schilderen met olie meng je gewoon nat in nat en meng je op het figuur zelf de kleur terwijl alles nat is.
Voor leer en hout werk ik lekkerder met olie. Metalen doe ik weer met enemal. Geweren vaak old scool door met een potlood te wrijven of drybrushen met Van Dyke Brown en metallic erdoor.
Ach ja uren maken!
Ik heb deze column 10 keer gelezen dit is het wel in een notendop.
http://figurementors.com/a-few-thoughts ... jason-zhou