Welcome to Russia nov 1941

Een forum waar U on-line Uw modellen van militaire voertuigen en diorama's kunt tentoonstellen.

Moderators: Richard Cramer, Rob Plas, Jan Peters, rob linssen, Richard Polderman, Marc van Etten

Gebruikersavatar
Vincent Thelosen
Berichten: 782
Lid geworden op: 25 mar, 2004 12:41
Locatie: Overasselt

Welcome to Russia nov 1941

Berichtdoor Vincent Thelosen » 1 okt, 2017 10:36

Hi mannen,

Na mijn twee dio's, die bijna af zijn, heb ik werk gemaakt van een vignette. Deze zal Welcome to Russia heten. Na de inval van Rusland was de verwachting dat de klus net als in het westen snel geklaard zou zijn in het oosten. Het verliep echter anders zoals we weten. Na de aanvankelijke successen stokte de opmars in de herfst van 1941. De enorme afstanden, de slechte wegen, het barre weer en uiteraard de taaie weerstand zorgden hier voor. De laatstgenoemde drie elementen wil ik uitbeelden met dit vignette. Drie Kradlers in groene overjassen me t rubberlaag die hun BMW R12 zijspan over een weg of duwen die veranderd is in een modderbad. En dan dient de winter zich ook nog aan, want de eerste sneeuw is gaan vallen. Een voorbode voor nog meer ellende. Langs de kant van de weg komt een stuk rups te liggen van een T-34, die symbool staat voor de onverwacht sterke weerstand. Hier de status van het projectje sinds gisteren:

Afbeelding

De figuren zijn (wederom) van MB model. Deze zijn echter qua gietkwaliteit een stuk beter dan gebruikt in mijn T-34 diorama. En zo te zien kan ik van dit setje de hoofdjes wel gebruiken. De grote uitdaging was het passen van deze figuren. De handen moeten natuurlijk goed aansluiten op het model. Dit viel gelukkig mee. Alleen van de bestuurder heb ik de rechterarm aan moeten passen. Van de achterste bijrijder moet ik de hand nog om het ronde handvat krijgen, maar ik verwacht dat dat met wat buigen te doen moet zijn. Zoals ze nu staan is niet de finale en juiste pose overigens. Deze set heeft ook nog een apart gietraam met een hele set van wapens en accessoires die ze apart verkopen. Een mooie bonus, al zijn sommige onderdelen minder gedetailleerd dan van bijvoorbeeld Tamiya en Dragon. De motor is van IBG. Een leuke kit voor een zacht prijsje. Een kleine kit, maar niet geschikt voor beginners. Er zitten veel fijne delen aan en het is zaak alles symmetrisch te krijgen. De kwaliteit van de onderdelen is goed, al zijn sommige onderdelen onvoldoende gedetailleerd. Dat geldt vooral voor de tassen. Ook zitten de onderdelen dicht op het gietframe, wat het los maken lastig maakt. Verder heb ik nog her en der wat zaken vervangen door o.a. papieren delen etc. Zoals de spatbord houders. Ook is er bedrading en bekabeling toegevoegd. De kabels op het stuur lijken me nog iets te iel, wellicht dat ik die nog vervang. Verder de bougiekabels en brandstofslangen zelf toegevoegd. Op het reservewiel komt nog een stuk zeil dat iets afdekt, zodat de te dikke spaken niet te zien zullen zijn. Helaas heeft deze kit geen PE spaken, maar dat is ook minder spannend omdat de andere wielen onder de blub zullen komen te zitten. De motor is gespoten met een mix van Tamiya German grey en wat wit om het minder donker te laten ogen en een vleugje blauw. Model moet uiteraard nog verder geschilderd en verweerd worden, het oogt nu allemaal erg steriel en maagdelijk. De base zal nog een laag verse modder krijgen. Die zal (hopelijk) net zo worden als de natte laag die je nu ziet. Het hekwerk is zelf gemaakt. Deze zal nog verder verweerd worden. Eronder en er achter komt gras. In de zijspan komt de bewapening te liggen met nog wat ander klein spul. Ook moet ik nog iets doen met die hoek achter het hek. Hier moet iets komen te staan om meer hoogte variatie te krijgen, al weet ik nog niet wat. Wellicht een struik/boom, of een figuur. Iemand (originele) suggesties?
The devil is in the detail!

Antonie Adriaans
Berichten: 132
Lid geworden op: 12 mar, 2009 23:37
Locatie: Bergen op Zoom

Re: Welcome to Russia nov 1941

Berichtdoor Antonie Adriaans » 1 okt, 2017 11:32

Hé Vincent,

Mooi thema. Lekker klein dio?
En mooi verweerd hek. Misschien -later- ook nog wat modderspatten op doen?
Suggesties voor wat er achter het hek moet komen; lastig, op basis van één foto.

Hoe zijn jouw ervaringen met Master Box? Heb ooit overwogen om hun BMW met sidecar aan te schaffen.
Zit daar ook zoveel kwaliteitsverschil in, per set, zoals bij Dragon, Tamiya, enz.?

Vind ik zó frustrerend. Je kan eigenlijk geen figurenset kopen zonder in de doos te kijken. Online reviews helpen soms.
Zeker als je met de hobby begint, kan je steeds maar op je gezicht blijven gaan. Ik zie een noob zo vol enthousiasme een Tamiya-set kopen, die dan uit 1970 blijkt te stammen. Denk je vervolgens dat Dragon kwalitatief altijd beter is, heb je net die set met gedrochten. Of deze klassieker: je koopt twee sets die je wilt combineren, blijkt de ene set feitelijk schaal 1:36 te zijn en de andere 1:33.
Ik dwaal af. Is Master Box consistenter, naar jouw idee?

Succes met je dio en

groeten

Gebruikersavatar
Vincent Thelosen
Berichten: 782
Lid geworden op: 25 mar, 2004 12:41
Locatie: Overasselt

Re: Welcome to Russia nov 1941

Berichtdoor Vincent Thelosen » 2 okt, 2017 9:04

Hi Antonie,

Zeker leuk zo'n vignette. Het bouwt snel en je kunt rap aan de slag met het verven en verweren. Bovendien kun je zo compact een verhaal vertellen. Het hek zal zeker nog modder spatten krijgen ja, goed gezien. Verder nog algaanslag en de verf zal nog verder afgebladderd worden gemaakt. Nu had ik dat direct na het aanbrengen van de acryl gedaan. Dat gaat, alleen dan verdun je de nog iets natte verf zodat het niet echt afbladdert. Dat probeer ik over een week wel als de verf echt droog is. De basislaag is overigens emaille in een aantal grijstinten. Met acrylverdunner kun je dan straffeloos de acryl laag verweren zonder die laag te beschadigen, simpele handeling. Achter het hek inderdaad lastig te zeggen zo, aangezien hele vignette er niet op staat. Zal binnenkort totaal plaatje laten zien als we weer wat verder zijn.

Master Box: ik vind ze qua poses en originaliteit altijd erg sterk. Soms hebben ze wel wat bizarre kits. De kwaliteit van de figuren is nu wel OK, maar de oudere kits kunnen beter, vooral qua gezichten. Denk dus aan die kit die ik heb gebruikt voor mijn T-34. De hoofdjes in die kit zien er uit als een gesmolten ET :mrgreen: . Die MB zijspan zegt me zo niets. Ik kan die op Scalemates zo niet vinden. Zvezda/Revell wellicht? MB ken ik alleen van de figuren overigens. Reviews raadplegen is wel verplichte kost, al zijn die soms ook meer richting gevend. Ik heb ondertussen wel geleerd vooral naar de gietramen te kijken om te zien wat er te koop is.

Mvg,

Vincent
The devil is in the detail!

Antonie Adriaans
Berichten: 132
Lid geworden op: 12 mar, 2009 23:37
Locatie: Bergen op Zoom

Re: Welcome to Russia nov 1941

Berichtdoor Antonie Adriaans » 2 okt, 2017 11:02

Hé Vincent,

ik doelde op MasterBox 3528 en 3548F en nog een aantal. Zien er heel goed uit en jawel: het koopspook klopt soms alweer op het raam.
Maar dus ook MasterBox heeft wisselende kwaliteit? Balen.

Waar is trouwens je Möbelwagen-dio gebleven? Terug in de kast, of heb ik niet goed op de site gekeken?

Succes met je dio

en groeten

Gebruikersavatar
Vincent Thelosen
Berichten: 782
Lid geworden op: 25 mar, 2004 12:41
Locatie: Overasselt

Re: Welcome to Russia nov 1941

Berichtdoor Vincent Thelosen » 2 okt, 2017 12:59

Hi Antonie,

OK ja de R75 motor, die is vet, ff over het hoofd gezien. Op Armorama zijn ze er over te spreken, dus ik zou zeggen give it a go! Je houdt alles goed in de gaten haha: mijn Möbelwagen moet ik nog afmaken: figuurtjes erop, wat munitie en de nummering/decals moeten nog aangebracht worden. Dat tezamen met het T-34 dio, de Panzerwerfer en dit vignette dus is wat ik de komende periode ga afronden (voor zover iets bestaat :mrgreen: ). Daarna iets met WO1 doen voor de verandering en een oud schuurtje denk ik. Maar goed, eerst de lopende projecten doen.

Mvg,

Vincent
The devil is in the detail!


Terug naar “Twenot Fotoalbum: Voertuigen en Diorama's”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bing [Bot], ErikGideonse, Pepijn Heerkens en 12 gasten