leuk om te weten Eelke (ook van die glansplekjeseelke warrink schreef:Het was een idee van de aartsvader van de BT-tanks, J. Walter Christie. De bedoeling was dat de Christie-tanks langere stukken op de weg zonder rupsbanden zouden rijden, en de Russen namen dit idee over toen ze de Christie-tank ontwikkelden tot de BT.peter van dijk schreef:interessant ! werd dat veel gebruikt, of was dat een "back-up" voorziening?
Het voordeel was dat de rupsen minder sleten, en bovendien kon de BT in theorie veel harder zonder rupsen, tegen de 90 i.p.v. 55 km/u. In de praktijk viel het natuurlijk tegen; het erafhalen en er weer omleggen van de rupsen kostte veel tijd (niet alleen moesten de rupsen eraf, de benzinetanks moesten naar de onderkant van de fenders verhuizen zodat de rupsen op de fenders konden liggen), evenals het omzetten van de besturing (de chauffeur moest de stuurhendels ontkoppelen en een stuurwiel monteren). Ook waren veel wegen in Rusland als de R in de maand zat nauwelijks begaanbaar mét rupsen, laat staan zonder. Bovendien was alleen het achterste loopwiel aangedreven, waardoor de tractie nogal teleurstelde. Daarom zijn de russen bij de T-34 van het idee afgestapt.
Hier is een mooie foto van een BT-7M zonder rupsen en met sturend voorwiel:
Het lijkt wel zo hè? Maar het is gewoon een glansplek.slim ! maar zie ik daar een zelfontworpen gietnaadje op die vleugelmoeren ?

vrolijke rupsloze groet
