Wat de FOC: een Amerikaanse M70A2 MBT in de Golfoorlog

Een forum waar U on-line Uw modellen van militaire voertuigen en diorama's kunt tentoonstellen.

Moderators: Richard Cramer, Alex van de Wetering, Jan Peters, Jakko Westerbeke, Richard Polderman

Plaats reactie
Gebruikersavatar
Jakko Westerbeke
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 1776
Lid geworden op: 04 dec 2006 19:56
Locatie: Zoutelande
Contacteer:

Wat de FOC: een Amerikaanse M70A2 MBT in de Golfoorlog

Bericht door Jakko Westerbeke » 15 jun 2019 18:51

Toen Peter vorige week een nieuwe FOC aankondigde had ik gelijk een idee dat me leuk leek. Toen ik verder las bleek dat alleen niet binnen de regels van de FOC te mogen, maar enthousiast geraakt, wilde ik me daar niet door tegen laten houden …

Afbeelding

Dit is het model dat Dragon een jaar of vijf geleden uitgebracht heeft van de Kampfpanzer 70, de Duitse versie van de MBT-70, gebaseerd op één van de prototypes in het Panzermuseum Munster. Van de MBT-70 zijn veertien prototypes gebouwd (zeven in Duitsland en zeven in de VS), maar tot serieproductie is het nooit gekomen omdat de Duitsers de stekker eruit trokken, vooral vanwege escalerende kosten (Duitsland had al meer betaald aan alleen de ontwikkeling dan de geschatte prijs voor het totale project inclusief productie, en Amerika had nog meer aan uitgegeven). Verder speelde zeker ook mee dat de Duitsers moeite hadden met sommige aspecten die de Amerikanen per se wilden hebben, vooral het 152 mm kanon/raketwerper.

Maar wat als deze tank wél in productie genomen was? Dan waren de Leopard 2 en de M1 Abrams er nooit geweest, en was de MBT-70, in Amerikaanse dienst waarschijnlijk onder de aanduiding M70, ingezet in de Golfoorlog van 1991 … Maar dat zal niet precies de tank geweest zijn zoals die eind jaren ’60 beproefd werd, want er zal dan 15 à 20 jaar aan verdere ontwikkeling ingezeten hebben. En dat maakt een interessant model, als je het mij vraagt.

Uit de doos is het een Duitse tank. Geen punt, dan verbouwen we hem tot de Amerikaanse versie. Die had een andere motor en bijbehorend ander motordek, met roosters in het schuin oplopende voorste stuk en geen roosters in het vlakke deel. Helaas blijkt, als je je erin verdiept, dat de verschillen niet zo simpel zijn als dat het laat lijken. Niet alleen het motordek is anders, ook de zijkanten en de achterkant: de zijkanten liepen achteraan schuin op de Duitse tank, maar waren verticaal op de Amerikaanse. Alles op de achterplaat is ook anders, met als gevolg dat er heel wat te verbouwen is:

Afbeelding

Eerst heb ik de achterkant van de motorruimte eraf gezaagd, en dan de afneembare plaat van het voorste stuk er ook uitgehaald. Daarna moest nog meer detail weggehaald worden, omdat dat ook allemaal Duits en niet Amerikaans was:

Afbeelding

Daarna heb ik een plaat onder het gat gelijmd om het toe te maken, zodat ik daar later het nieuwe voorste motordeksel op kan bouwen:

Afbeelding

Ook heb ik het gat aan de linkerkant op deze foto goed opgevuld met plastic plaat. Het stuk gietraam aan de achterkant dient om de rompzijkanten uit elkaar te drukken, omdat ze een beetje verbogen zijn en naar binnen wijken, wat normaal gesproken te corrigeren is met de achterplaat (daar zitten locatierichels op), maar omdat ik die ook zelf ga bouwen uit plastic plaat, was een andere oplossing nodig.

Dan heb ik er ook nog een stuk I-profiel opgelijmd om stevigheid aan de voorkant te geven en een goede steun te hebben voor de voorkant van het vlakke motordek:

Afbeelding

Verder zit er putty in de gaten op het motordeksel en in de zijkant van de romp, maar dat is nog niet gladgeschuurd want natuurlijk moet dat eerst goed uitharden.
Gebruikersavatar
Jakko Westerbeke
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 1776
Lid geworden op: 04 dec 2006 19:56
Locatie: Zoutelande
Contacteer:

Re: Wat de FOC: een Amerikaanse M70A2 MBT in de Golfoorlog

Bericht door Jakko Westerbeke » 17 jun 2019 18:21

Verder aan het motordek:

Afbeelding

Omdat er roosters inzitten, en die meestal lager liggen dan het motordek zelf, heb ik het geheel opgebouwd uit een aantal lagen: eerste eentje van 0.25 mm plastic plaat, dan nog een laag van die dikte maar nu van gaas met middenin een stuk plastic plaat, en dan het eigenlijke motordek uit 0,5 mm plaat. Alles gemonteerd ziet dat er zo uit:

Afbeelding

Dat is natuurlijk nog niet af, want er moeten nog raamwerken over de roosters gebouwd worden, maar dat komt pas wanneer het achterste deel van het motordek er ook inzit, want daar komen ook nog twee roostertjes in die op deze aansluiten.
Gebruikersavatar
Jakko Westerbeke
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 1776
Lid geworden op: 04 dec 2006 19:56
Locatie: Zoutelande
Contacteer:

Re: Wat de FOC: een Amerikaanse M70A2 MBT in de Golfoorlog

Bericht door Jakko Westerbeke » 25 jun 2019 13:39

Toen ik naar m’n boekenplanken keek of ik misschien meer documentatie over de MBT-70 had, viel m’n oog op Waffensysteme Leopard 1 und Leopard 2 van Walter Spielberger (Stuttgart: Motorbuch Verlag, 1995):

Afbeelding

Omdat het over allebei de Leopards gaat, hoopte ik dat er ook een tussenstuk over de MBT-70 in zou staan. Dat blijkt te kloppen, en nog beter: er staan (zo te zien officiële) doorsnede-schaaltekeningen in van de Amerikaanse variant. Voor het motordek op de foto’s hierboven heb ik de afmetingen vooral gehaald uit tekeningen en schetsen in Hunnicutts Abrams: A History of the American Main Battle Tank, Volume 2 (Novato: Presidio Press, 1990), maar dat was deels schat- en gokwerk. Met de tekeningen uit het andere boek bleek dat ik daar een aantal fouten in gemaakt had, met dit als gevolg:

Afbeelding

Jawel, het voorste motordeksel van de Ameerikaanse MBT-70 was niet alleen anders dan het Duitse, het was ook nog eens breder. Ik heb daarom alles wat ik eerder gemaakt heb, er met een Tamiya plasticsnijder en een scherp hobbymes weer uitgehaald zodat ik opnieuw kon beginnen. De constructie is hetzelfde, maar nu nauwkeuriger van afmeting:

Afbeelding

Het gaas zit nu anders, omdat op de tekening in het boek van Spielberger volgens mij te zien is dat het niet diagonaal liep zoals ik aannam uit het boek van Hunnicutt. Het is er slecht uit te halen, maar in de tekening lijken de lijntjes van voor naar achter en van links naar rechts te gaan, dus ik heb het nieuwe gaas ook in die richting geplakt.

Dan het horizontale motordek. Dit is alles afgetekend op 0,5 mm plastic plaat:

Afbeelding

Voor wie ook een Amerikaanse MBT-70 wil bouwen (zoals de echte prototypes of een gefingeerd „in dienst”-model zoals dit) heb ik schaaltekeningen gemaakt van hoe het motordek in elkaar zit — hier te downloaden als PDF-bestand.

Daarna heb ik alle luiken erin gegraveerd. Bouwers van vliegdingen zullen daarvoor wel geavanceerder gereedschap hebben dan wat ik gebruikt heb, maar ik moest het doen met wat ik kon vinden:

Afbeelding

D.w.z. een goedkoop graveerdinges van Trumpeter, een Tamiya plasticsnijder (die maakt bredere groeven, voor het afneembare motordeksel), een stalen liniaal en een stukje raamwerk van de Tamiya Dragon Wagon, omdat de afgeronde hoeken daarin net goed uitkomen voor de ronde hoeken van de luiken op dit motordek. Het is misschien niet zo heel goed te zien op de volgende foto, maar ik vind het goed gelukt:

Afbeelding

Dan was het nog een kwestie van op z’n plaats lijmen en de vuldoppen aanbrengen:

Afbeelding

Eigenlijk denk ik dat die ook verzonken zouden moeten zijn, maar een cirkel van ongeveer 5 mm diameter graveren lukte mij niet netjes, niet met een cirkelmal en het Trumpeter-gereedschap en ook niet met een holpijpje, dus in plaats daarvan heb ik ze van dun plastic plaat gemaakt met nog een stuk geavanceerd gereedschap:

Afbeelding

Dan moesten de randen van de roosters er nog in:

Afbeelding

Dit is 0,5 × 0,25 mm plastic strip dat ik eerst langs de randen geplakt heb, daarna de dwarse stukken, en uiteindelijk die van voor naar achter. Alles is eerst met plasticlijm aan de randen en elkaar gezet, en daarna heb ik er secondelijm onder laten lopen om ze ook aan het gaas te lijmen, anders denk ik dat het nogal heel kwetsbaar is.

Hoewel dit alles nog niet af is, ben ik verdergegaan met de toren. De MBT-70 had holle bepantsering, maar mijn idee is dat dat voor een latere variant (de M70A1, zeg van begin jaren ’80) vervangen zou zijn door chobham-pantser en weer later door verarmd uranium (vandaar mijn aanduiding M70A2). Alleen is chobham-pantser niet goed rond te maken — daarom zijn de Challenger en M1 Abrams uit vlakke platen opgebouwd — maar had de MBT-70 wél een ronde voorkant aan de toren. Dat moet dus anders …

Afbeelding

Dit is een kartonnen proef om te zien hoe dat pantser zou moeten komen te zitten, en wat ongeveer de afmetingen zouden worden. De voorkant is aan de onderkant sterk afgeknot omdat hij anders het schuine motordeksel zou raken. Omgezet op 0,5 mm plastic en dan bijgewerkt tot het goed past, kwam ik uit op:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Aan de linkerkant van de toren heb ik de behuizing voor het geleidingssysteem van de MGM-51-raketten weggezaagd en het gat toegemaakt met een stuk plastic plaat. Op dit model komt een 120 mm kanon, en dan is dat hele ding overbodig. Het ronde deel, waar een afstandsbestuurd koepeltje voor de luchtafweer komt, ga ik nog hoekig inbouwen met meer plastic plaat, daarom is het overgebleven gat daar niet gedicht — dat komt toch buiten zicht.
Gebruikersavatar
Jakko Westerbeke
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 1776
Lid geworden op: 04 dec 2006 19:56
Locatie: Zoutelande
Contacteer:

Re: Wat de FOC: een Amerikaanse M70A2 MBT in de Golfoorlog

Bericht door Jakko Westerbeke » 07 jul 2019 15:55

Aan de linkerkant heb ik ook een hoekige beplating aangebracht om de normaal ronde onderkant van de mitrailleurkoepel:

Afbeelding

Met de belangrijkste torenplaten op hun plek kon ik dan de gaten op beginnen te vullen met meer plastic plaat, tweecomponentenputty (Magic Sculp, om precies te zijn) en plamuur:

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Nadat ik het achterste deel van het torendak vlakgevijld had, heb ik er 0,75 mm plastic plaat aangebracht om panelen na te bootsen zoals die ook op de vroege M1 Abrams zaten, die bij een munitie-explosie van de tank afgeblazen worden om de bemanning te beschermen:

Afbeelding

Met dat gedaan heb ik allerlei stukken afgeplakt:

Afbeelding

Waarom? Om antislip na te kunnen maken:

Afbeelding

Ik heb eerst een dunne laag acrylgel uit een tube gesmeerd en daar dan gezeefd zeezand ingestrooid. (Gebruik hiervoor geen rivierzand, dat is over het algemeen veel grover dan zeezand.)

Dan meer details op het motordek, vooral scharnieren voor de luiken en een paar hijsogen (van een oud Tamiya-model, vermoed ik):

Afbeelding

Ook ben ik maar begonnen aan een bemanning, met deze set van Master Box:

Afbeelding

Hoewel deze set bedoeld is voor Afghanistan, hebben de soldaten de Nomex overalls en tankbemanning-scherfvesten aan die het Amerikaanse leger voor het eerst echt gebruikt heeft in de Golfoorlog van 1991, dus de figuren zijn ook goed te gebruiken voor een model uit die tijd (echt of fantasie, zoals dit). Het is me trouwens opgevallen dat de meeste modelbouwers bemanning in BDU’s (normale gevechtsuniformen) en eventueel PASGT-vesten in Amerikaanse tanks uit de Golfoorlog lijken te zetten, maar op foto’s van die oorlog zie je dat vooral tijdens de opbouw in Saudi-Arabië; vlak voor het grondoffensief zijn echter deze overalls en scherfvesten uitgereikt.

Dan een paar koppen van Hornet erbij, die nog op de figuren gezet moeten worden:

Afbeelding

Ik heb bij twee van de drie de riemen voor het schouderholster weggesneden, omdat dat weinig voorkomt op foto’s van echte tankbemanningen uit 1991. Bij het derde figuur zit het er wel op omdat ik die al gebouwd had voordat me echt opviel dat het historisch gezien beter was om het weg te laten.

Op de toren moest wel opbergruimte komen. De echte MBT-70 had alleen een rek aan de achterkant, maar gelet op ontwikkelingen van de M1-serie, waar er een rek achterop bijkwam omdat de kisten en rekken aan de zijkanten te klein bleken, besloot ik om een M1-achtige kist op de rechterkant te zetten (links kan niet vanwege de mitrailleurkoepel) en een rek aan allebei de kanten te maken:

Afbeelding
Afbeelding

Ze zijn hier allebei nog niet af (het rek is zelfs nog niet gelijmd, vandaar de Blu-Tack om alles op z’n plek te houden). De stangen zijn 1 mm messingstaaf, wat aan de dikke kant is, maar dunner had ik niet voorhanden, met een stukje plastic plaat met gaten geboord aan de achterkant. Het kleine beige kistje is voor rookgranaten (de werper daarvoor komt er later boven), en is afkomstig van een oude Esci M60A1. De sleepkabel is van een Abrams van Dragon.

Dan weer terug naar de romp … Het was me al opgevallen dat de Amerikaanse MBT-70 opbergkisten had op de voorspatborden, die ontbreken bij de Duitse. „Goed,” denk je dan, „die maken we er bovenop en klaar.”

Afbeelding

Ja, dat zou je willen … Wat blijkt? De Duitse en Amerikaanse rompen verschillen hier wezenlijk van vorm. Bij de Duitse loopt de zijkant taps tot een bijna scherpe punt boven het eerste loopwiel, en boven het derde loopwiel zit er een subtiele knik in de onderkant, vanwaar de lijn horizontaal naar achteren loopt. De zijkant van de Amerikaanse romp begint echter pas boven het tweede loopwiel, en gaat van daaruit al gelijk horizontaal naar achteren, zodat hij dikker (hoger) is dat bij de Duitse:

Afbeelding

De Amerikaanse spatborden lopen dan ook steiler af dan de Duitse, waardoor de knik tussen spatbord en romp veel duidelijker te zien is.

Door de zijkant van de romp weg te snijden tot waar de knik in de Duitse zit, kon ik er dan een stuk 1,5 mm plastic plaat onder lijmen:

Afbeelding

Dat steekt naar opzij uit, zodat ik de gaten kan vullen en dan alles in vorm vijlen zodat — als het goed is — dit naadloos de zijkant gaat vormen. Ik heb nog wel een stukje 0,5 mm plaat aan de voorkant moeten lijmen om alles daar op de juiste hoogte te brengen. Deze methode kan, omdat Dragon om een onverklaarbare reden de vloer van deze zijkanten zo’n 1,5 mm hoger geplaatst heeft dan de onderlijn van diezelfde zijkant. Je zou die vloer zelfs zien zitten middendoor het rooster aan de linkerkant als je het model recht uit de doos bouwt!
Gebruikersavatar
Johannes Haspels
Site Moderator en Twenot lid
Site Moderator en Twenot lid
Berichten: 3549
Lid geworden op: 17 feb 2004 18:26
Contacteer:

Re: Wat de FOC: een Amerikaanse M70A2 MBT in de Golfoorlog

Bericht door Johannes Haspels » 07 jul 2019 23:30

Mooi werk aan verricht. Ben benieuwd naar het vervolg !
Afbeelding
Gebruikersavatar
Jakko Westerbeke
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 1776
Lid geworden op: 04 dec 2006 19:56
Locatie: Zoutelande
Contacteer:

Re: Wat de FOC: een Amerikaanse M70A2 MBT in de Golfoorlog

Bericht door Jakko Westerbeke » 08 jul 2019 09:26

Ik ook :)
Gebruikersavatar
Jakko Westerbeke
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 1776
Lid geworden op: 04 dec 2006 19:56
Locatie: Zoutelande
Contacteer:

Re: Wat de FOC: een Amerikaanse M70A2 MBT in de Golfoorlog

Bericht door Jakko Westerbeke » 05 aug 2019 15:33

Oei, een beetje lang geleden dat ik hier nog wat van heb laten zien …

Aan de voorkant heb ik de opbergkisten gemaakt zoals die op de Amerikaanse (en vroege Duitse) MBT 70-prototypes zaten:

Afbeelding

Je kunt hier ook de vervangende spatborden zien, die steiler lopen dan die van het Dragon-model.

De koplampen van Dragon zijn natuurlijk ook Duits en op de meeste prototypes zonder beugels erover, maar de Amerikanen gebruikten andere lampen en hadden daar wel beugels overheen. Ondanks dat ik nóg andere lampen van plan was te gebruiken, wilde ik wel die beugels in Amerikaanse stijl, dus die heb ik gemaakt uit koperdraad:

Afbeelding
Afbeelding

Dit is de rechtse, de linkse is breder (en moest ik opnieuw maken omdat die in de eerste foto te kort bleek). De lampen zelf zijn op mijn model van een Tamiya Bradley:

Afbeelding

Op de echte tanks zaten lampen als van de M60 MBT, en hoewel ik er daar ook van heb liggen, leek me dat voor deze tank de Amerikanen een nieuwer model gebruikt zouden hebben, gezien dat rond dezelfde tijd in gebruik kwam op onder meer de M151A2, Bradley, en in het echt ook op de M1 Abrams. Omdat Tamiya toch twee sets koplampen per Bradley levert (bij de M2A2 zelfs drie) kwam dat mooi uit om een setje op deze M70A2 te plakken.

Ik heb dan ook de veerarmen gemonteerd, na de romp te schilderen op de plekken die moeilijk bereikbaar gaan zijn met die dingen ervoor:

Afbeelding

De voorspatborden lopen helemaal horizontaal, maar het lijkt me sterk dat dat in dienst ook zo geweest zou zijn. Je gooit dan namelijk wel heel veel modder en troep recht naar voren, dus een stukje gebogen spatbord zal er wel aangekomen hebben. Gelukkig zit er voorop het spatbord een ronde buis (door Dragon zonder holle uiteinden gelaten, maar op foto’s van echte KPz 70’s zie je dat het een buis is) en ik heb die dan gebruikt als bevestigingspunt/scharnier voor een zelfgemaakt stukje spatbord:

Afbeelding

Dan nog een heel leuk werkje … Met de stangen op de toren om opbergrekken te vormen, moesten daar ook nog verticale spijlen in, zoals je ook op echte tanks ziet. Maar hoe maak je die? Ik heb het geprobeerd door in plastic plaat en strip gaatjes te boren of ponsen, maar het lukte me niet om de onderlinge afstand goed te krijgen zodat alles ook netjes paste. Als de stangen evenwijdig zouden zijn was het waarschijnlijk niet zo’n punt geweest — zeker niet als ik eerst de spijlen gemaakt had en dan pas de stangen erdoorheen gestoken had — maar met de stangen al op de toren was het voor mij in elk geval te hoog gegrepen om dat allemaal netjes pas te maken zonder héél veel pogingen. Maar wat dan?

Nou, zo:

Afbeelding

Eerst een smal stripje plakband strak om de stangen, om de buitenkant van de spijlen te vormen. Daarna heb ik er secondelijm tussen laten lopen en met een cocktailprikkertje uit laten vloeien zodat het een vlies vormt tussen het plakband en de spijlen:

Afbeelding

Nadat de lijm goed uitgehard was, heb ik er dan vulmiddel ingesmeerd:

Afbeelding

En dan dat (na een nachtje drogen) afgeschraapt tot aan het plakband. Ook de uitstekende delen plakband heb ik dan natuurlijk weggesneden.

Daarna heb ik ook nog zijschilden gemaakt:

Afbeelding

Dit is 1 mm plastic plaat met langs de randen 1 × 3 mm plastic strip om extra dikte te geven. Deze zijn naar het voorbeeld van de zijschilden van de M1 Abrams, maar korter (want de tank is korter) en zonder de verticale scharnieren tussen de platen, omdat ik aan de romp nog ophangpunten ga maken. De strip zit niet over de hele lengte aan de onderkant, ook naar voorbeeld van de Abrams: daarbij zijn de voorste schilden van „speciaal pantser” (een Chobham-afgeleide) maar de achterste van gewoon plaatstaal.

De steunen zijn van gietraam van Games Workshop, want dat is trapeziumvormig van doorsnede en dus makkelijk vierkant te vijlen zodat het goed op het model past. Aan de romp heb ik vierkante plastic staaf gelijmd als montagepunten voor de zijschilden zodat ze goed te positioneren en vast te lijmen zijn na het schilderen.
Gebruikersavatar
Jakko Westerbeke
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 1776
Lid geworden op: 04 dec 2006 19:56
Locatie: Zoutelande
Contacteer:

Re: Wat de FOC: een Amerikaanse M70A2 MBT in de Golfoorlog

Bericht door Jakko Westerbeke » 07 sep 2019 12:13

Tijd voor nog eens een update over dit model, want dat is al te lang geleden en er is veel aan gebeurd sindsdien.

Eerst de optieken voor de commandant:

Afbeelding

De grote links is de commandantsperiscoop, de kleine is de richtkijker voor het luchtafweerwapen. Allebei zijn ze door Dragon weergegeven zonder enig detail aan de binnenkant, maar wel met een doorzichtig onderdeel voor het glas ervan — dus je kijkt er zo in en ziet dat er niks inzit. Daarom heb ik aan de hand van foto’s van KPz 70 prototypes er een binnenwerk ingebouwd uit plastic strip, plaat en afvalmateriaal. Probleem hierbij was wel dat op de echte tank de eigenlijke kijker verticaal gemonteerd is (hij kijkt recht naar boven) met een schuine spiegel om de commandant toch wat te laten zien. Op een 1:35 model is dit bijna niet na te maken omdat een goede spiegel die dun genoeg is, nagenoeg niet aan te komen is. In plaats daarvan heb ik gekozen voor trucage: ik heb het objectief van de richtkijker twee keer gebouwd, onderin en aan de achterkant. Met een stuk doorzichtig plastic plaat schuin ertussen lijkt het net alsof de delen achterin een weerspiegeling zijn van die onderin:

Afbeelding

Achterop de toren heb ik de normale mand geplaatst, met twee Amerikaanse antennevoeten en een windsensor:

Afbeelding

Allemaal gemaakt van gietraam, plastic staaf en plaat. De windsensor is in principe een kopie van die op de vroege M1 Abrams, niet het wat latere model met rechthoekige kap aan de bovenkant.

Toen kwam het leuke deel: het kanonschild. Gezien dit een MBT 70 voorstelt die voorzien is van Chobham-pantser, kon ik niet gewoon het gegoten schild van de MBT 70 gebruiken, maar moet het natuurlijk ook bij de rest van de bepantsering passen. Dat betekende veel passen en meten om te bepalen hoe groot het zou moeten zijn zodat het netjes past op de ronde stukken vooraan de toren waar het originele schild omheen draait.

Afbeelding

Dit zijn de belangrijkste stukken van het schild: bodem en zijkanten al aan elkaar, het buisvormige ding vormt het midden waaruit de kanonloop zal steken (en waarmee het schild op het model vast komt te zitten) en de twee delen met de ronde lijn erop vormen de voorkant. Die laatste twee heb ik op de computer getekend en dan uitgeprint en op plastic plaat geplakt om zeker te weten dat ze ook zullen passen rondom de buis. Dit klinkt ingewikkeld, maar is eigenlijk heel eenvoudig: ik heb twee rechthoeken getekend die het vooraanzicht van het schild vormden, en daar dan een cirkel opgezet waar de buis komt. Door dan de cirkel af te trekken van de twee rechthoeken (d.w.z. daarmee maak je een gat in de rechthoeken waar de cirkel zit) kreeg ik twee rechthoeken met een hap eruit. Die rechthoeken heb ik dan weer uitgerekt tot de echte hoogte van de plaat, waardoor de cirkel automatisch meekwam en alles netjes op schaal is.

Dan was het alleen nog een kwestie van uitsnijden en in elkaar lijmen:

Afbeelding

Nadat de lijm goed droog was, heb ik de opening in de voorplaat uitgevijld totdat de buis er doorheen paste. Dit omdat natuurlijk de dikte van de plaat in de weg zit, want de cirkel die ik uitgesneden heb was aan de buitenkant, en de plaat staat schuin, dus aan de binnenkant is de opening kleiner. Goed, dat alles gedaan kon ook de buis erin en heb ik wat meer details aangebracht, vooral de ophangpunten voor het zoeklicht die ik overgenomen heb van het MBT 70-kanonschild:

Afbeelding

(Er zitten er maar twee aan het Dragon-onderdeel, dat klopt, maar dat is omdat daar nog een extra onderdeel aangelijmd moet worden met het derde.)

Toen ging het alleen een beetje mis :(

Afbeelding

Het schild zit niet ver genoeg naar achteren op deze foto, maar zit wel stevig vastgelijmd … Dat komt zo: de buis is (waarschijnlijk) polyetheen, omdat hij gemaakt is van een klos waar ooit één of ander draad opgezeten heeft, en die toevallig ongeveer de juiste afmeting had. Daarom heb ik hem met Pattex Secondelijm Plastics aan het schild vastgelijmd — hierbij zit een stift waarmee je moeilijk te lijmen plastic insmeert, zodat secondelijm wél hecht aan het materiaal. Dat werkte goed, en de buis zit netjes en stevig in het schild. Toen kwam het moment om het schild aan de toren te plakken, en dus smeerde ik de binnenkant van de buis ook zo goed en zo kwaad als het ging, met dat spul uit die stift in. Een beetje secondelijm op de witte plastic buis aan de toren, en dan het schild op z’n plaats schuiven … denk je. Helaas, alleen, zorgt die stift er ook voor dat secondelijm veel sneller uithardt :( Het schild zat muurvast ongeveer een millimeter te ver naar voren en nog een beetje scheef ook.

Gelukkig had ik de ophanging beweegbaar gelaten, zodat:

Afbeelding

ik het schild maximaal naar boven kon doen en dan met een klein zaagje in m’n meshouder het T-stuk waarop het schild zit, door kon zagen. Dan nog wat vijlen, en het paste wel tegen de toren zoals de bedoeling was:

Afbeelding

Het kanon is van een M1A1 van Tamiya, die ik ooit verbouwd heb tot IP M1 met 105 mm kanon, en dus kon het mooi op dit model.

Dan nog meer details aan de toren. Op de M1 lopen de kabels voor de rookgranaatwerpers over het dak, onder een L-profiel om (naar ik aanneem) te voorkomen dat iemand er met z’n voet achter blijft hangen. Dat heb ik dus ook nagemaakt:

Afbeelding
Afbeelding

De rookgranaatwerpers komen van een oud (sloop)model van een Chieftain van Tamiya, daarom zijn ze al geschilderd, en ze zitten op beugels van dezelfde Tamiya M1A1, waarvan ik de randen dunner gemaakt heb en bouten opgemaakt heb. Het L-profiel is plastic, evenals de beugeltjes waarmee het vastzit (priegelwerk!), en de kabels zijn koperdraad uit een oude computermonitor.

Uit de rookgranaatwerpers steken stukken plastic staaf van 2 mm diameter, waarvoor ik de gaten wat op heb moeten boren. Deze zitten er omdat Amerikaanse tankbemanningen wel eens de neiging hebben twee granaten in elke werperbuis te steken, en dan komt de tweede er half uit zoals hier te zien is.
Gebruikersavatar
Jakko Westerbeke
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 1776
Lid geworden op: 04 dec 2006 19:56
Locatie: Zoutelande
Contacteer:

Re: Wat de FOC: een Amerikaanse M70A2 MBT in de Golfoorlog

Bericht door Jakko Westerbeke » 07 sep 2019 12:43

Nog een leuke klus: zoals waarschijnlijk wel bekend gebruikten de Amerikanen in de Golfoorlog mijnenploegen op hun M1A1’s. Laat ik er nu toevallig eentje overhebben van (goh, echt?) een Tamiya M1A1 … Die past alleen helemaal niet op de romp van een MBT 70, natuurlijk omdat de bevestigingsplaat gemaakt is voor de boeg van de M1. Het verschil in boegplaten is nogal groot: die van de M1 loopt steil en tot bijna bovenaan de romp, die van de MBT 70 is veel schuiner en komt maar tot nog niet eens halverwege de hoogte van de romp — en hij is ook nog eens smaller omdat er aan allebei de kanten een naar voren uitstekend stuk zit. Na veel passen, meten en nadenken over hoe ik die plaat aan kon passen, besloot ik dat de beste manier ging zijn om een volledig nieuwe te maken naar voorbeeld van die van Tamiya:

Afbeelding
Afbeelding

Er was een beetje aanpassing nodig aan de hefmechanismes zodat die ook pasten, maar verder passen de onderdelen van Tamiya hier allemaal heel netjes in zonder verdere aanpassingen.

We zijn er bijna … alleen het échte werk nog.

De MBT 70/KPz 70 had als secundaire bewapening een MK 20 Rh 202 automatisch kanon — hetzelfde wapen als op de Schützenpanzer Marder en Spähpanzer Luchs. Ik denk echter dat men in Amerika in de jaren ’70 niet zo happig geweest zou zijn op een 20 mm kanon, en al helemaal niet eentje van Europees fabricaat — Amerikanen zijn nogal van de punt vijftig, per slot van rekening. Dus: ik steek er een M2 Browning in! … maar dat past niet. Als je de originele affuit wilt houden, en dus ook de munitie-invoer op z’n originele plek houdt, steekt dat wapen aan de achterkant uit de koepel, bleek na passen van een plastic mitrailleur. Andere optie: een 40 mm Mk. 19-granaatwerper. Dit wapen werd overwogen voor de M1 Abrams, maar afgewezen omdat het te duur was. Enige echte andere geloofwaardige mogelijkheid is dan een M85-mitrailleur, die onder meer in het commandantskoepeltje van de M60 zat. De loop daarvan is geen punt, die haal je zo uit zo’n model, maar op deze tank zou de rest van het wapen ook vol in het zicht zitten …

Afbeelding
Afbeelding

En dan de affuit nog, waar Dragon … ik wil niet zeggen: „een potje van gemaakt heeft,” maar ze hebben zóveel weggelaten dat het bijna oplichting van de modelbouwer is.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Het merendeel van wat er op deze foto’s staat is ook zo aanwezig op de echte affuit. Naar sommige details heb ik moeten gokken en andere heb ik bewust veranderd omdat dit natuurlijk een ander wapen is dan op de echte tank, maar in principe had Dragon bijna alles op deze foto’s dat niet grijs gekleurd is (behalve de grijze kist, die heb ik ook zelf gebouwd), gewoon bij het model moeten doen in plaats van een groot leeg gat onder de bovenaffuit te laten vallen.

Met dat gedaan is de bouw eindelijk klaar:

Afbeelding

O ja, de rupsbanden had ik geloof ik nog niet vermeld. Dat zijn er van Trumpeter voor de M1 en K1, die ik gekozen heb om duidelijker te maken dat dit een Amerikaanse tank is.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Dan heb ik het model een laag lichtgrijze grondverf gegeven:

Afbeelding

Daarna volgde forest green voor de onder- en zijkanten van de romp, de achterkanten van de wielen en zijschilden, de binnenkanten van de luiken en mitrailleurkoepel, en nog wat plekken die niet overgeschilderd zouden zijn. De binnenkant van het gat voor de mitrailleurkoepel is wit, want dat is ook de kleur die daar op prototypes gebruikt is. Dit heb ik dan gevolgd met een laag zandkleur over de rest van het model:

Afbeelding

En dat is waar we nu zijn! De volgende stap is het aanbrengen van de markeringen, maar ik ben er nog niet uit of ik die uit decals voor M1A1’s in de Golfoorlog zal halen of dat ik er malletjes voor maak en ze spuit.
Gebruikersavatar
Willem Visser
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 746
Lid geworden op: 22 feb 2005 13:59

Re: Wat de FOC: een Amerikaanse M70A2 MBT in de Golfoorlog

Bericht door Willem Visser » 07 sep 2019 14:57

Mooi werk Jakko!
Afbeelding
Rob Hokke
Berichten: 41
Lid geworden op: 22 dec 2018 17:58

Re: Wat de FOC: een Amerikaanse M70A2 MBT in de Golfoorlog

Bericht door Rob Hokke » 07 sep 2019 15:29

Zo, wat een chirurgie! Erg mooie details die je hebt toegevoegd, ook fijn om lekker veel fotos te zien.

Ik ben benieuwd wat je qua kleur gaat doen!
Gebruikersavatar
Jakko Westerbeke
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 1776
Lid geworden op: 04 dec 2006 19:56
Locatie: Zoutelande
Contacteer:

Re: Wat de FOC: een Amerikaanse M70A2 MBT in de Golfoorlog

Bericht door Jakko Westerbeke » 08 sep 2019 09:28

Bedankt voor de complimenten :) De kleur wordt zandgeel, zoals het model nu al is — dit moet een tank voorstellen zoals hij in de Golfoorlog van 1990–’91 gebruikt zou zijn, in plaats van de M1 Abrams, dus het idee is om alles daar zo dicht mogelijk bij in de buurt te houden.
Gebruikersavatar
Martin Visser
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 1176
Lid geworden op: 21 feb 2007 17:45
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Wat de FOC: een Amerikaanse M70A2 MBT in de Golfoorlog

Bericht door Martin Visser » 09 sep 2019 05:54

Mooi werk Jakko.

Tof hoe je alles aan pas. En laat zien hoe je het doet.

Martin
Shermans :)
Gebruikersavatar
Jakko Westerbeke
Lid van de Twenot
Lid van de Twenot
Berichten: 1776
Lid geworden op: 04 dec 2006 19:56
Locatie: Zoutelande
Contacteer:

Re: Wat de FOC: een Amerikaanse M70A2 MBT in de Golfoorlog

Bericht door Jakko Westerbeke » 09 sep 2019 09:27

Volgens mij heb je daar veel meer aan dan alleen maar een foto van het eindresultaat :)
jan coen wijnstok
Berichten: 409
Lid geworden op: 22 feb 2004 10:02
Locatie: groningen

Re: Wat de FOC: een Amerikaanse M70A2 MBT in de Golfoorlog

Bericht door jan coen wijnstok » 13 sep 2019 11:08

Hoi Jakko,

Mijn complimenten voor je eigenbouw. En inderdaad prettig dat je laat zien hoe je dingen hebt aangepakt. Succes met de afwerking.

Groetjes,

Jan Coen
Plaats reactie