Stuka zu fuss; toen en nu

Henry Klom

Lid van de TWENOT
In Syrië is er weer een nieuwe ronde van gevechten gestart tussen het Syrische leger en Jihadistische rebellen. Op meerdere fronten in Zuid-West Aleppo en in het Zuiden van de provincie Idlib ligt met name de HTS-coalitie onder vuur. Met alle mogelijke middelen waaronder SVBIED’s proberen ze de opmars van het Syrische leger te stuiten.

De TIP-fractie van de HTS zet daarbij ook hun Iram’s in


HTS1.jpg

Hun variant daarvan zijn opgedikte GRAD raketten die vanaf pick-ups worden verschoten.

HTS2.jpeg

De onderstaande twee IRAM's zijn tegelijk afgeschoten vanaf hetzelfde voertuig en toont wel aan dat het geen precisiewapens zijn.

HTS3.jpgEen andere coalitie is de door Turkije gesteunde Free Syrian Army (FSA), waarvan de Al-Hamza divisie een onderdeel is. Deze gebruiken ook GRAD raketten die afgevuurd worden met een zelfgebouwde lanceerinrichting.

al hamza 01.jpegDit is echter geen Iram want er worden reguliere GRAD raketten mee verschoten. Je zou het wel een doehetzelf-MLRS kunnen noemen.

al hamza 02.jpeg


Zo zien die gewone GRAD raketten eruit en die verschillen uiterlijk dus sterk met de als IRAM’s gebruikte opgedikte GRAD’s van de TIP

al hamza 03.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Henry Klom

Lid van de TWENOT
Door het zwaarder maken van de reguliere raketten neemt daarmee de dracht af voor de Iram projectielen. De lanceer-installaties moeten dus dichter bij hun doelwit gebracht worden. Deze pick-up met Golan Iram’s van de Syrische 4de divisie staat heel keurig in dekking achter een muur. De raketten steken echter nog net boven het muurtje uit.golan1.jpg

Deze opstelling is dicht genoeg bij de frontlinie voor een vijandelijke scherpschutter om op de raketten te schieten. Bij zijn derde schot raakt hij de meest linkse raket.


golan2.jpg


Toch is de schade relatief beperkt want alleen die getroffen raket ontploft. Die beschadigt dan wel de lanceer-inrichting maar de twee raketten ernaast komen niet tot ontploffing.

golan3.jpg
 

Henry Klom

Lid van de TWENOT
Een paar dagen geleden was het weer eens bijna raak bij Kirkoek in Irak. Daar werd de onderstaande raketlanceerinstallatie gevonden waarmee een Amerikaanse basis aangevallen zou worden. Gelet op de Amerikaanse reactie op de beschietingen door de vrachtwagens met de verborgen MLRS van een paar berichten geleden en WW3 daarna bijna uitbrak…..

improv launcher irak 01.jpg

…..Is het maar goed dat na het afvuren van de eerste raket de rest niet meer volgden.

Misschien waren de daders het zat om weer een vrachtwagen op te offeren voor deze missie want dit is een reguliere lanceerinstallatie voor 107mm raketten. Dit soort kleine installaties passen zelfs op een pick-up truck maar hier is hij gemonteerd op een zelfgebouwd vast onderstel.

improv launcher irak 02.jpg


Er is wel sprake van voorbedachte rade in dit geval want er is aan gedacht om zandzakken mee te nemen en die op het onderstel te leggen om te voorkomen dat die gaat verschuiven.


improv launcher irak 03.jpg
 

Henry Klom

Lid van de TWENOT
Vannacht was er weer een aanval op een Amerikaanse basis in Irak. Dit was deze gericht op Camp Taji waar 18 raketten terecht kwamen die 3 doden en een dozijn gewonden tot gevolg hadden.

Vanuit deze truck werden 107 mm raketten verschoten.

bongo1.jpeg
bongo2.jpeg

De Amerikanen zullen ongetwijfeld op deze beschieting reageren met het bombarderen van door Iran gesteunde milities. Een nieuwe ronde van oplopende spanning tussen Iran en de Amerikanen ligt weer op de loer. Alsof het Corona-virus nog niet voor genoeg ellende veroorzaakt in de wereld.:(
 

Henry Klom

Lid van de TWENOT
Dat je een IRAM lanceerinstallatie op allerlei soorten voertuigen kan plaatsen is wel duidelijk. Maar nu heeft het Syrische leger voor het eerst een lanceerinstallatie op een BMP gezet. Misschien een wijze les die getrokken is uit de ervaring met de door een scherpschutter beschoten pick-up truck, wie weet.

bmp golan2.jpeg

Deze lanceerinstallatie is voor kleinere Golan IRAM modellen dan die installatie op de T-72 tank.

bmp golan1.jpeg
 
Bovenaan