FOC 25 Uitgeschakeld of beschadigd --------------Start 2 april 2020

Alex van de Wetering

FOC-begeleider
Lid van de TWENOT
FORUM ONLINE CONTEST
FOC 25 “Uitgeschakeld of beschadigd”


Onderwerp:

Het doel is het bouwen een voertuig met zichtbare (oorlogs)schade.....bijvoorbeeld als gevolg van een mijn, granaten, (machine)geweren, anti-tank wapens, beschietingen door vliegtuigen/drones, bermbommen etc.
Een doel op een schietterrein is ook toegestaan. “Beschadigd” kan ook betekenen, een voertuig dat tegen een boom is gereden.

Alle schalen zijn toegestaan. Zowel softskin als pantser is toegestaan. Iedere periode (WO1, WO2, Korea, Afghanistan etc.) is toegestaan. Qua materialen of aftermarket zijn er geen beperkingen.

Beoordeling:
Zowel eindresultaat als de weg daarnaar toe worden beoordeeld. Degene die veel technieken deelt en anderen helpt op het forum, maakt een grotere kans op de winst van deze FOC

Prijs voor de winnaar:
10 HEMA tompoucen of een kleine slagroomtaart voor 8 personen

Looptijd:
2 April 2020 t/m Twenot meeting Breda 2020, 28 september 2020 op www.twenot-forums.nl


Wil je meedoen? Ga naar het FOC sub forum hier op het TWENOT forum en maak een nieuw bericht aan. Plaats in de titel je voornaam en de naam/omschrijving van je project en ga vanaf 2 april aan de slag.
 
Laatst bewerkt:

Alex van de Wetering

FOC-begeleider
Lid van de TWENOT
De insteek
Het draait ook bij deze FOC weer om het delen van technieken en elkaar helpen/adviseren....en dat alles met veel foto's van tussenstappen op het TWENOT forum.

Jurering
Bij deze FOC zal niet alleen het eindresultaat meetellen in de beoordeling, maar ook de weg ernaartoe. Degene die veel technieken deelt en veel anderen helpt, maakt een grotere kans op de overwinning.

Laat je werk ook vooral zien op meetings, shows, andere fora of de TWENOT facebook pagina, maar de FOC speelt op het TWENOT forum en je wordt dus beoordeeld op wat je op het forum plaatst aan tekst en foto's.

Het bestuur ziet graag dat de modellen uiteindelijk ook op de meetings te zien zijn; Doe mee aan de wedstrijd.....of als je model niet af is, of ben je niet zo van de wedstrijden, neem je model dan mee voor de showtafel.

Prijs voor de winnaar:
Nader te bepalen.....maar het zal weer iets ludieks worden


Onderwerp
Het doel is een voertuig met zichtbare (oorlogs)schade. Denk aan kogelgaten, deuken, verbogen staal, schade als gevolg van bermbommen, anti-tank wapens, vliegtuigen etc. …..maar.....goed beschadigde spatborden of een voertuig dat tegen een boom is gereden mag ook.
Wat niet de bedoeling is een voertuig maken en dan zeggen....."de motor is kapot", er moet wel iets van zichtbare schade zijn en het doel is natuurlijk om te laten zien hoe je dat hebt gemaakt en wat voor problemen je eventueel bent tegengekomen.

Je mag het qua schade zo gek maken als je zelf wilt, je kan kiezen voor wat deuken en kogelgaten, maar je mag ook een compleet geexplodeerd of uitgebrand voertuig maken.

We willen natuurlijk allemaal mooie dingen zien en nieuwe technieken leren, maar het is zonde als je halverwege de motivatie kwijtraakt en dat je project strand! Dus maak het jezelf niet te moeilijk; kies vooral iets dat haalbaar is binnen de looptijd van de FOC.

Kijk ook vooral uit met soldeerbouten, verfstrippers en dergelijke; je kan daar hele mooie dingen mee maken, maar je kan daarmee ook je model compleet afschrijven.

Laat zien wat je doet en hoe. Op die manier kunnen we wat van elkaar leren. Ook als er iets fout gaat of niet gaat zoals je wilt; laat het zien en anderen kunnen je helpen en ervan leren.

De FOC staat open voor soft-skin en pantservoertuigen van alle periodes...(WO2, Vietnam, modern) en alle schalen.

Je mag aftermarket gebruiken.....vacu, resin, scratch, 3D print. Alle materialen zijn toegestaan


Heb je in een vorige FOC je project niet afgemaakt?.....dan mag je die ook inzetten voor deze nieuwe FOC. Kanttekening is wel dat dat model slechts gedeeltelijk gebouwd is en dat je het gedeelte “schade” doet tijdens deze FOC.


Looptijd
De formele startdatum is 2 april 2020 en de FOC loopt t/m de TWENOT meeting in Breda, 28 september 2020. Later instromen mag natuurlijk altijd.

Iedereen wordt aangemoedigd om z'n FOC model, compleet afgewerkt of juist nog in aanbouw, mee te nemen voor de wedstrijd dan wel showtafel, in Breda, 28 september 2020.


groet,
Alex
FOC begeleider
 

Alex van de Wetering

FOC-begeleider
Lid van de TWENOT
Onderstaande youtube links laten wat technieken zien voor het aanbrengen van schade en het schilderen van uitgebrande voertuigen:


Doe voorzichtig met warmte......want anders krijg je dit:oeps::
Er zijn nog veel meer filmpjes en technieken te vinden.....de ene bruikbaarder of geslaagder dan de andere
 

Alex van de Wetering

FOC-begeleider
Lid van de TWENOT
Vond deze ook wel de moeite. ;) Hoe ze het voor elkaar hebben gekregen...?
Bekijk bijlage 3643
Inderdaad!......een los wiel leunend tegen de andere wielen aangezet en toen weggereden(?)Aan een ieder.....ik zou graag nog wat plaatjes ter inspiratie plaatsen, die wat minder extreme schades laten zien......maar die zijn een stuk moeilijker te vinden dan volledig uitgeschakelde voertuigen. Dus, als je wat tegenkomt, plaats ze hier als inspiratie voor anderen. Zoals aangegeven bepaal je zelf de mate van schade aan je voertuig........gedeukte spatborden en wat kogelgaten mag........maar volledig uitgebrand mag ook!

Dit soort foto's:


Alex
 
Laatst bewerkt:

Jakko Westerbeke

Forumbeheerder
Lid van de TWENOT
Zie je wel dat zandzakken tanks onnodig belasten ;)

Maar laat ik er ook nog eentje toevoegen uit m’n huidige interessegebied:

4D8BF6E4-3AFC-4CB5-982B-2917A719C247.jpeg
 

Alex van de Wetering

FOC-begeleider
Lid van de TWENOT
Op dit moment is de FOC gestart, maar zijn er nog weinig deelnemers. Hopelijk zijn er nog mensen die zich willen aanmelden, want er is nog zat tijd om een leuk model te maken. Misschien dat de prijs voor de winnaar van deze FOC meer deelnemers over de streep haalt.

Misschien schrikken de compleet aan flarden geschoten voertuigen hierboven af, maar je mag het in deze FOC zo gek maken as je zelf wilt. Dus, heb je er moeite meer om je model compleet te vernietigen, kies dan voor een kleinere beschadiging..........een treffer door het pantser, wat kogelgaten of gekreukelde spatborden kunnen ook interessante modellen opleveren.

Twijfel je of je project binnen de "regels" valt, stuur dan even een PB.

Alex
 
Bovenaan