Bodemvondst

Ditmar Tabben

Lid van de TWENOT
Dag heren,

ik heb met de voorjaarsvakantie in Horn deze rupsbandschakel gevonden. Ik heb geen idee van welk voertuig dit is....

Horn ligt aan de Maas met Roermond precies aan de andere kant. Ik heb er ook nog een US dogtag gevonden, dus wellicht dat het met de slag om cq bevrijding van Roermond te maken heeft. De korte kant is gebroken, maar was hoogstwaarschijnlijk even lang als de lange kant. En dan zou het een breedte van ongeveer 31/32 cm hebben gehad. Het geheel was ook nog eens met een rubberloopvlak of iets dergelijks omhuld. Heeft één van jullie een idee?

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Ik hoor het graag van de experts!

Groeten Ditmar
 
Het zou van een M4A3 E8 kunnen zijn , maar weet het niet zeker.
De Amerikanen hebben Roermond wel bevrijd , maar omdat de Maasbrug gesprongen is , zijn ze niet aan de overkant in Horn geweest.
Daar zaten de Britten en die hadden dat soort Shermans niet.
Na nog eens goed kijken denk ik niet dat het een schakel is van een tank maar misschien van een halftrack.
 
Ik heb ook de indruk dat het een deel van de rupsband van een Amerikaanse halftrack (M2/M3/M5/enz.) is: dat waren rubberen banden met metalen verstevigingen in de breedte en staalkabels in lengterichting, allemaal in het rubber gegoten. In het rubber dat hier nog aan zit zie je duidelijk wat mij sporen van staalkabels lijken.
 
Hoi Frans en Jakko, alvast bedankt voor het meedenken.

Als het waar is wat jij zegt Jakko, dan had ik zelf ook wel een vermoeden richting de US halftracks. Ik kan me namelijk ook geen tank voor de geest halen waar de links compleet voorzien zijn van rubber. De sporen van staalkabels zie je inderdaad goed zitten. Ik wist alleen niet dat er dus ook nog metalen verstevigingen in de rubberen rupsband van deze halftracks zaten.

Ik heb m helemaal ontroest met oxaalzuur en daarna in de blanke lak gezet, waarbij ik gaandeweg het proces ook nog een serienummer op het ijzer ontdekte. Duidelijk militair gebruik dus.
 
Ik wist alleen niet dat er dus ook nog metalen verstevigingen in de rubberen rupsband van deze halftracks zaten.
Nu ik een paar foto’s opzoek (b.v. deze), begin ik toch weer te twijfelen :( Het lijkt me ook geen deel van de rupsband van een M29 Weasel, maar verder kan ik zo snel geen voertuigen bedenken met rubberen rupsbanden die daar ook gebruikt kunnen zijn.

Wat ook nog kan: is het niet van een (moderner) civiel voertuig? Daarvan zijn er ook genoeg die op rubberen rupsbanden staan, bijvoorbeeld kleine kraantjes en zo.
 
Ik dacht eerst ook US Halftrack, maar dat is hem niet. Hier zijn wat detail plaatjes te vinden van US Halftrack tracks.....(plus een eindeloze discussie over repro-rupsbanden) Who Needs New Tracks for Their Halftrack????? - Page 44 - G503 Military Vehicle Message Forums

Ik ben met Jakko eens dat het ook geen Weasel schakel is. Ook de M2 Cletrac gebruikt rubberen rupsbanden, maar ook dat komt niet met het plaatje overeen.

Duitse voertuigen gebruikten altijd losse rubber blokken, toch?

Wat ook nog kan: is het niet van een (moderner) civiel voertuig? Daarvan zijn er ook genoeg die op rubberen rupsbanden staan, bijvoorbeeld kleine kraantjes en zo.

Daar neig ik voorlopig ook naar.
 
Duitse voertuigen gebruikten altijd losse rubber blokken, toch?
Die hadden voor zover ik weet allemaal stalen rupsbanden, op de „klassieke” Duitse halftracks (dus niet de Maultier, sWS, e.d.) met rubberen blokken, smeernippels, lagers en weetikveelwatnogmeer.
 
Alex, bedankt voor je input. 👍🏻 Als ik nu inderdaad die detailfoto’s zie van de US halftrack, lijkt het er inderdaad niet op....

Weasel sluit ik ook uit, die lijken mij compleet van metaal? M2 Cletrac ook niet.... Tsja en Duits? Geen voertuig mij bekend wat een complete rubber band gebruikte. Inderdaad altijd de rubber blokken, Jakko.

Maar wat is het dan? Het is voor civiele voertuigen toch niet gebruikelijk dat dit soort onderdelen een meegegoten serienummer krijgen of wel? 🤔
 
Waarom niet? Weet je bijvoorbeeld zeker dat het een serienummer is en geen onderdeelnummer?
 
Ditmar, ik hoop nog steeds dat het iets WO2 is hoor, maar het doet me toch aan zo'n mini-digger track denken.

Rubber-Track-Cutout.jpg
 
Tja Alex, het lijkt toch wel erg op hetgeen jij gevonden hebt..... 😂 Ach, het is niet anders. Had leuk geweest, toch? Ik kon het ook al niet plaatsen als zijnde half-track. Wel een uitermate vreemde plek voor een mini graver overigens, maar dat terzijde.

Bedankt voor de moeite, mannen!
 
Maar nog steeds de dogtag, ik neem aan dat het de helft is? Ga je nog iets mee doen, qua onderzoek? Groet
Ik heb gezocht via Google, maar er zijn wel heel veel personen in Amerika met exact die naam. Het is vrij lastig om dan diegene te vinden van wie de dogtag is geweest (als ie al in leven zou zijn) Buiten dat zijn vinders van dit soort militairia soms jaren bezig met het achterhalen van de soldaat in kwestie.

Hij gaat op dit moment gewoon in de vitrine bij de rest van de metaaldetector vondsten.
 
Ditmar, ik heb denk ik genoeg contacten in de VS (incl. mensen die zich met genealogie bezig houden) om een poging voor je te wagen. ASN is al een goede start. Google is voor dit soort onderzoek vaak niet echt praktisch. Stuur me anders even een PB-tje
 
Laatst bewerkt:
Voor de geïnteresseerden: we schieten lekker op met de dogtag. De eigenaar heeft de oorlog overleefd en we hebben nu ook z'n rang en eenheid. Die laatste klopt ook met de locatie van de vondst. We gaan vrolijk verder met het zoeken naar meer informatie. Omdat we infomatie over z'n woonplaats(en) hebben kunnen we die aanknopingspunten ook mooi gaan gebruiken.
 
Hij was gelegerd in het 291ste infanterie regiment van de 75ste infanterie divisie rond half februari aan de overkant van de Maas bij Roermond.

Informatie heb ik uit het uitstekende boek van Eric Munnicks : 'van kazemat tot kelderleven" Roermond 1940 - 1945.
 
Voor de geïnteresseerden: we schieten lekker op met de dogtag. De eigenaar heeft de oorlog overleefd en we hebben nu ook z'n rang en eenheid. Die laatste klopt ook met de locatie van de vondst. We gaan vrolijk verder met het zoeken naar meer informatie. Omdat we infomatie over z'n woonplaats(en) hebben kunnen we die aanknopingspunten ook mooi gaan gebruiken.
Ditmar, Niels; heel interessant; dus plaats vooral meer info als jullie die vinden. Een dogtag op het slagveld vinden is toch wel erg speciaal.
 
Gaaf hoor dat jullie zo snel contact hebben kunnen leggen! Ik ben benieuwd naar het verhaal.....een gevonden dogtag op het slagveld, zou kunnen betekenen dat de man daar ter plaatse gewond is geraakt, toch?
 
Zou kunnen, Alex. Of in de hectiek kettinkje gebroken? Who knows?

Feit is wel dat ie het overleefd heeft, maar is helaas in 1993 op 75-jarige leeftijd overleden. 1 zoon die inmiddels ook is gestorven, 2 kleinkinderen. Hopelijk van het weekend een gesprek met de kleinzoon. Spannend!
 
een gevonden dogtag op het slagveld, zou kunnen betekenen dat de man daar ter plaatse gewond is geraakt, toch?
Die worden toch alleen gebruikt als iemand gesneuveld is? Eentje op het lichaam, eentje bij de papierwinkel? O nee, niet helemaal:
FM 10-63 zei:
one of the two Identification Tags, worn as prescribed in Army Regulations will be attached to the remains when interred. This includes any and all interments in the Theater of Operations – the first battlefield interment, as well as the interment into a temporary cemetery for subsequent, final disposition. The duplicate (i.e. the second) Tag will be removed at time of interment and attached securely to the grave marker about 2 inches from the top
(bron, bijna helemaal onderaan de pagina)

Dus: wordt een gesneuvelde begraven te velde, dan blijft één van de identiteitsplaatjes bij het lijk en het andere wordt duurzaam bevestigd aan iets waarmee het graf gemarkeerd wordt.

De kans is groot dat het gevonden plaatje daarom gewoon door iemand verloren is. Soldaten wilden wel eens extra laten maken. In Vietnam was het bijvoorbeeld in sommige eenheden gewoonte er eentje aan of tussen de veters van de kistjes te doen; wellicht werden in WOII vergelijkbare dingen gedaan.
 
Sowieso werden dogtags meteen bijgemaakt bij verlies. Dus misschien heeft de persoon in kwestie alsnog de set mee terug naar Amerika genomen en ligt er hier één op het slagveld....
 
Terug
Bovenaan